Als Registerpsycholoog Arbeid en Gezondheid NIP ben ik deskundig in:

 • het adviseren van werkgevers bij het beoordelen, ontwikkelen en vitaal houden van medewerkers
 • het coachen van medewerkers bij werkgerelateerde problematiek
 • het trainen van teams bij stressmanagement, werkplezier en samenwerking
eric-sipsma

Mijn drijfveer en ambitie
Het is mijn persoonlijke drijfveer om mensen te helpen met het (her)vinden van hun evenwicht, energie en inspiratie in hun werkende leven. Om hen op een plaats te krijgen waar hun hart èn kracht in werk ligt. Mensen hebben ongekende mogelijkheden waar ze te weinig contact mee hebben, laat staan daaruit leven en werken. Ik wil mensen daarmee in contact brengen zodat leven ècht leven wordt. Mijn ambitie is om de inzetbaarheid en werkbevlogenheid van werknemers te versterken.

Coach voor medewerkers & adviseur voor organisaties
Als deskundige op het gebied van werk en psychische gezondheid kan ik – als Registerpsycholoog Arbeid en Gezondheid NIP – gericht hulp bieden bij werkgerelateerde psychische klachten. Ik bied interventies gericht op psychisch welbevinden op het werk, met aandacht voor motivatie, vitaliteit, effectiviteit en werkplezier. Als A&G-psycholoog ondersteun ik (HR-)managers, directeuren en medewerkers bij diverse arbeidspsychologische vragen. Die vragen kunnen zowel op het individueel-, team- als organisatieniveau liggen.

Mijn aandachtsgebieden
De belangrijkste gebieden waar ik mij op richt zijn vitaliteit (hoe houd je medewerkers gezond en vitaal aan het werk), duurzame inzetbaarheid (hoe zorg je dat medewerkers blijven presteren en hun kennis, vaardigheden en competenties ontwikkelen), talentmanagement (hoe herken, behoud en ontwikkel je talent), assessment (welke rol of functie past het best bij iemands talenten, voorkeuren en ambitie), leiderschap (hoe ontwikkel je doelgericht de leidinggevende kwaliteiten van potentiële managers) en strategisch HR (hoe zorg je ervoor dat je organisatie en medewerkers op de toekomstige arbeidsmarkt zijn voorbereid).

Mijn loopbaan
Mijn loopbaan ben ik begonnen in de arbeidsre-integratie. Bij twee re-integratiebureaus heb ik mensen vanuit de ziektewet en gedeeltelijke arbeidsgeschiktheid begeleid naar ander werk. Vervolgens heb ik gewerkt voor diverse assessmentbureaus in de rollen van psycholoog, adviseur en coach. Weer later heb ik als psycholoog in de GGZ gewerkt met een focus op werkgerelateerde psychische klachten. In de stap daarna heb ik als trainer en adviseur gewerkt bij een bureau in vitaliteitsmanagement. Sinds 2008 heb ik mijn eigen bedrijf, Inspired at Work Company.

Wie ik ben
Ik ben geboren en getogen Amsterdammer, al heb ik gedurende mijn jeugd nog een tijd in Amersfoort gewoond na een scheiding van mijn ouders. Het heeft mij altijd verbaasd hoeveel veerkracht en optimisme ik daarbij had en mij kon aanpassen aan deze nieuwe situatie. Mijn ouders waren minder hoog opgeleid maar ik kreeg vanuit huis waarden mee als je best doen, jezelf ontwikkelen en iets van je leven maken. De echte uitdaging kwam voor mij in mijn oriëntatie op een beroep. Lang had ik geen idee wat ik wilde worden. Langzaam raakte ik geïnteresseerd in onderwerpen als arbeidsmotivatie, werkplezier en zingeving. Zodoende ontstond bij mij de interesse in de studie psychologie. Het ondersteunen van mensen bij het helder maken voor zichzelf wat zij willen bereiken in het leven, thuis en op het werk, dàt leek mij boeiend, dankbaar en zinvol werk. Geen moment spijt gehad van die keuze. Ik ben getrouwd, vader van twee kinderen en hou erg van sport (crossfit), musea (beeldhouwkunst), reizen met mijn gezin en lezen over mijn vak.

Mijn specialiastie
De titel ‘Registerpsycholoog Arbeid en Gezondheid’ staat geregistreerd bij het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). De registratie houdt in dat de A&G-psycholoog voldoet aan een aantal kwaliteitscriteria: een master in Arbeid & Organisatie of Klinische Psychologie, een tweejarig postmaster opleidingstraject gericht op ontwikkelingen in het A&G-vakgebied, werkervaring, supervisie en intervisie. Als A&G-psycholoog maak ik gebruik van de richtlijn ‘Werk en Psychische klachten’, opgesteld door het NIP en LVE (landelijke Vereniging voor Eerstelijnspsychologen). Die richtlijn gaat over de interventies bij werkgebonden en niet-werkgebonden psychische klachten. Sinds 2015 ben ik Registerpsycholoog Arbeid en Gezondheid NIP.

Post-master:

 • Leergang “Positief Psychologisch Professional” bij het Bureau voor Positieve Psychologie
 • Certificering tot Registerpsycholoog Arbeid en Gezondheid, Nederlands Instituut voor Psychologen
 • Opleiding „Arbeid, werkstress & gezondheid“, Universiteit van Amsterdam
 • Opleiding „Interventies in de arbeids- en gezondheidspsychologie“, Universiteit van Amsterdam
 • Opleiding „Vitale mensen in een Vitale organisatie“, Nederlands Instituut voor Psychologen
 • Workshop „Nieuwe behandelingswijzen bij psychische klachten en het effectief terugbrengen van ziekteverzuim”, Cure & Care Development
 • Opleiding „Rational Emotive Behavioral Therapy (Advanced)”, Instituut voor RET
 • Opleiding „Coachen bij werkstress, burnout en overspanning”, RINO
 • Opleiding „Diagnostiek en behandeling van chronische stress en burnout”, CSR Centrum
 • Certificering tot Register Loopbaanadviseur, Career Management Instituut
 • Training “De elementenvierhoek als coachingsinstrument”, Loopbaanadviesbureau Hoogendijk

Master:

 • Klinische Psychologie, Universiteit van Amsterdam

Team
Ik werk ook samen Arjen Bosma en Daniël van Helden, beiden zijn Psycholoog Arbeid en Organisatie NIP. Bij het uitvoeren van assessments en trainingsprogramma’s werken wij in teamverband. Wij zijn ervaren als professionals, maar ook informeel en plezierig. Voor onze opdrachtgevers zijn wij een kritische maar ook flexibele gesprekspartner. Wij communiceren duidelijk met een hoge kwaliteit van advisering. Kenmerkend zijn onze passie voor het vak, inhoudelijke kennis, kwaliteitsdrang en kennis van functies en organisaties.

Drs. Arjen Bosma

arjenbosma

Drs. Daniel van Helden

daniel van helden