Werkstress ban je uit met een aanpak op organisatie- en werknemersniveau. Maar hoe bepaal je welke interventies nodig zijn? Ik adviseer je daarvoor het 5 stappenplan van professor Van Vuuren te gebruiken. Dit is een goede manier om werkstress structureel aan te pakken en je interventies te bepalen. Lees hieronder hoe je dit kunt toepassen in jouw organisatie of team.
1. Verkennen
Zorg allereerst voor een gevoel van urgentie: de negatieve impact van stress op je organisatie moet helder worden. Medewerkers hebben klachten. Verzuim dreigt of stijgt. Verloop neemt toe. Werkstress voelt als een probleem. Maak dan als eerste een goede analyse. Wat is er aan de hand? Welke problemen spelen er in je organisatie? Waarom hebben medewerkers last van werkstress? Wat is de impact op de organisatie? Probeer inzicht te krijgen in de oorzaken van werkstress. De stap Verkennen verwijst naar het doen van kwantitatief en kwalitatief onderzoek naar werkstress van je werknemers.
2. Voorlichten
Vervolgens ga je draagvlak creëren bij de directie, zodat er bijvoorbeeld ruimte ontstaat voor investeringen. Wat is voor jouw organisatie het belangrijkste en te beïnvloeden probleem met betrekking tot stress? De stap Voorlichten gaat over het informeren van anderen: je communiceert wat jouw bedrijf aan het doen is op het gebied van het verminderen van werkstress. Door kennis te delen wordt het bewustzijn van de huidige en gewenste situatie vergroot. Bovendien raken je werknemers meer betrokken bij het onderwerp en krijgen zij gelegenheid om invloed uit te oefenen op de maatregelen. Geïnitieerde veranderingen door werknemers hebben een langer en sterker effect op het welbevinden van werknemers dan maatregelen van bovenaf.
3. Vitaliseren
De stap Vitaliseren gaat over het bedenken en toepassen van vitaliserende interventies. Als organisatie kun je de vitaliteit van je werknemers bevorderen door hen te voorzien van voldoende werkhulpbronnen (job resources). Bijvoorbeeld door leidinggevenden te helpen hoe zij werkstress beter kunnen herkennen en bespreekbaar kunnen maken. Of door stressmanagementvaardigheden en kennis over gezonde leefstijl bij je werknemers te vergroten. Vitaliserende interventies zijn gericht op het versterken van de draagkracht van je werknemers.
4. Verlichten
In de stap Verlichten zijn interventies gericht op het verminderen van werkbelasting. Dit kun je bereiken door te sleutelen aan de inhoud van het werk of aan de arbeidsomstandigheden. Werknemers kunnen hun taken, werkaanpak en werkomgeving aanpassen binnen de mogelijkheden die hun organisatie biedt (job crafting). Je organisatie kan bepaalde taakeisen in een functie ook anders inrichten (job redesign). De interventies uit stap 3 en 4 versterken samen de balans tussen draaglast en draagkracht.
5. Vertrekken
In de stap Vertrekken zijn maatregelen gericht op het vergroten van de in- en externe mobiliteit. Wanneer een werkstressprobleem op individueel niveau niet kan worden verminderd, ondanks alle interventies, kan men in goed overleg zoeken ander passend werk binnen of buiten de eigen organisatie.